Friday, April 8, 2011

Segased ajad

Viimaste aastate jooksul olen taielikult veendunud, et Murphy seadused peavad paika. Nii kui sa arvad, et sul hakkab natuke paremini minema, teeb elu korrektuurid ja midagi laheb nihu. Tundub, et selline see elu ongi. Oma tousude ja moonadega. Ja mottetu on seda kontrollida. Sest koik lihtsalt ei soltu meist. Palju siiski soltub. Ja eks elu opetabki, et ara hoiska enne ohtut. Selleparast on elu mind teinud ettevaatlikuks, et mitte liiga vara roomustada. Samas teevad katsumused tugevamaks. Kohati on ainult tunne, et kust seda meelekindlust ja vastupidavust ammutada. Laps on mulle alati olnud suureks motivatsiooni allikaks, et edasi rabada. Kui koik muu tundub mottetu ja tahaks kaega lyya, siis lapse parast ei saa alla anda ja jaada kaes rypes istuma. Jumal tanatud, et mul on laps. Tema on mu alatine paiksekiir ja roomuallikas. Eile soitsime Marleeni viimasest trennist koju ja ta hakkas kysima, et miks issi ei ole enam tool kainud. Ytlesin, et issi ei toota enam seal. Ta motles natuke ja ytles, et aga miks, ta oli ju nii hea tootaja. Ta teab, sest kais vahest issiga tool kaasas. Siis jai ta kahtlaselt vaikseks ja vaatasin peeglist, et tal pisarad jooksevad... Ma kysisin, et miks sa nutad. Ta ytles, et ta ei taha, et issil tood ei ole. Ma ytlesin, et vahest elus nii juhtub ja sinna pole midagi teha. Et issil on uus tookoht ja koik saab korda. Endal mul syda sees karjus, nii valus oli last vaadata, kuidas ta votab hinge. Ta meil yldse vaga tundlik ja hingeline laps, votab koike hasti sydamesse. Samas on ta hasti tore ja asjalik ka. Motlesin, et voib-olla oleksin pidanud lapsele kuidagi nn labi lillede seda serveerima, kuigi olen aru saanud, et laste eest asju varjata ei ole motet ja voimalikki. Tundub, et nad panevad koik korva taha ja saavad palju rohkem aru, kui meie oskame arvata... Naiteks vahest, kui me mehega vaidleme autoga kuhugi soites liikluse yle ja kumbki ei jata oma oigust, siis Marleen paneb meid paika ja teatab, et klge, te molemad olete sama targad :) See on nii naljakas ja kihvt, kuidas lapse suu ei valeta yldse. Opetan Marleenile natuke eesti keelt, kuna suvel Eestisse minek ja vahest tuleb sealt ikka selliseid pirne, et kuula ja imesta. Eesti keele grammatika on ikka vaga keeruline ja seda on nyyd naha ka lapse pealt, kuidas tolgitakse otse inglise keelest eesti keelde. Eesti keele praktikat on ikka masendavat vahe tal siin ja olengi nouks votnud, et midagi pole teha, tuleb teadlikult leida voimalusi eesti keeles raakida, lugeda, tahti oppida jne. Olen olnud vilets selles suhtes, ei kujutanud ette, kui raske seda sailitada on, kui kool ja sobrad peale tulevad. Siia tulles 5a tagasi oli ta ju pea 3a ja raakis eesti keelt ilusti. Aga naha on, et pohi on all vahemalt. Meie praegune lemmikraamat on Mommi Aabits.

3 comments:

  1. Rõõm lugeda, et te siiakanti tulete! :)
    Muide, lase tal eesti keelseid mutkiaid vms vaadata. muretse koju kohe mõned filmid v multikad. Nii jääb ju ka palju meelde :) Sul on ikka tööd? Ja mehel ka ikka on nagu ma välja lugesin?

    PS! Ylitore, et nats kirjutasid :)

    ReplyDelete
  2. Kas Sa räägid lapsega ise ka inglise keeles? Eks see teine keel jääb paratamatult nõrgemaks, aga eestis elavad sugulased ehk aitavad ka veidi skype kaudu? :)

    Lisasin ennast ka sulle siia blogi äärde, loodan et Sa ei pahanda. Käin siin ikka piilumas, oligi Sul jupp aega vaikust. Ühinen Jaanaga, tore et jälle kirjutasid. :)

    ReplyDelete
  3. mul ikka tood on. mehel ka jah mitu uut otsa, aga nadal aega pole ta miskit teinud ja kohe auk sees, aga noh kuidagi ikka saab.
    eesti keelega on meil nadi jah. kuid see siin koikide eesti laste probleem. isegi lapsed, kes ei kai lasteaias, raagivad rohkem inglise kui eesti keeles. eesti lapsed omavahel ka :)
    pohiline, mis peale tuleb, ongi meedia, mangud jne.
    meil eestikeelseid filme palju, kuid ma ei tea, need nagu titekaks jaanud talle kuidagi...
    ise raagime ikka lapsega eesti keeles, kuid enamuse osa paevast on ta ju inglisekeelses keskkonnas, koolipaevadel 8-3 voi 5-ni, sealt edasi ka kodutood ju inglise keeles, siis ma ikka aitan ka inglise keeles, kuna muidu laheks ju liiga keeruliseks.
    loodetavasti suvel eestis 3 nadalat annavad hea voimaluse keelepraktikaks :)

    ReplyDelete