Wednesday, May 18, 2011

Mis toimub

See kevad on olnud nii imelik. Taiesti teistmoodi, kui eelnevad kevaded.
Mina olen ise ka vist teine. Tahaks olla ainult omaette, teha oma asju, oma perega ja koik yritused ja synnipaevad pikalt saata... Ma olen juba motetega Eesti-lainel ja siinne tundub nii tyhine ja mottetu kuidagi...
Ilm on ka nagu jumal juhatab. Terve eelmise nadala oli iga paev yle 30 kraadi sooja, higi voolas kogu aeg, kuid see nadal pidi jalle joped valja kiskuma ja kytte sisse tagasi lylitama, sest vaevu 10 kraadi sooja ja vihmane. Olime Marleeniga paar nadalat tagasi haiged, kui oli jalle kylmaperiood. Tatistasime ja kohisime, mis jube. Ei ole enne veel maikuus siin haiged olnud.
Marleen eile peale ujumist jalle tatistas, ajasin ta sooja teki alla, see veel puuduks, et jalle haigeks jaaks. Tegelt ei tohiks yldse viriseda, kuna me polegi oieti haiged olnud see aasta, aga see loob kogu aeg segamini.
Tana on abikaasa ja ta kaksikoe 39a synnipaev ja lisaks mu vaikese vennatytre 2a synnipaev Eestis. Uskumatu ikka, kuidas aeg lendab. Ytlesin mehele, et jargmine aasta oled vanamees, 40a ja pean vist hakkama nooremat otsima. Mees ytles selle peale, et ega mina ka ise nooremaks ei jaa. Taiesti oigus tal. Vaatad peeglisse ja silmade all on kortsud, mida seal varem ei olnud...
Onneks on elu nii kiire, et ei ole aega selliste asjade yle eriti pead murda. Igal juhul mina olen dilemma ees, sest tahaks suveks jume peale saada, kuid solaariumisse ma enam minna ei taha ja isepaevituvate ka ei viitsi jannata. Ei taha nahavahki ja kortse endale.
Ja ei olegi midagi jaanud, paar nadalat veel ja Marleenil teine klass labi. Kuna mehe vanemad soidavad ka jargmine nadal Eestisse ja mees mul tootab nyyd ka paeviti, on jama majas, kuhu laps panna. Motlen, et tegelt saaks ta ju ise taiesti vabalt hakkama, koer ja kass oleks ka seltsiks, mees saaks ehk louna ajal kodus vaatamas kaia ja ma saaks varem sisse minna ja varem koju tulla ehk. Kuid siin Usas ei tule see kone allagi, et 8a yksi jatta koju terveks paevaks.
Mehe oetytred, 16a ja 19a ei ole kumbki huvitatud laste hoidmisest enam, varem nad ikka tegid seda, muidugi raha eest. Kuid nyyd omad tegemised, peikad ja vargid. Marleeni kooli pakub summercampi, ehk suvelaagrit koolimajas 130 taala eest nadalas. Natuke palju maksta nii suure lapse eest. Eile uurisin meie spordiklubist YMCA-st ja seal ka suvelaagri hind 130 taala nadalas, kuid tuli valja, et kvalifitseerume allahindlusele, nii et pean maksma vaid 85 taala nadalas, mis juba palju moistlikum hind. Ma ei kujutaks ette, kui mul oleks rohkem lapsi voi suvevaheaeg oleks pikem. Onneks hakkab siin kool juba augustis. Raakisin eile Marleeni klassioe emaga ujumistrennis, tal on kolm last ja yksikema, ytles, et ta ei tea, kuhu lapsed suveks paneb, et koik nii kallis. Paneks ise lapsehoiu pysti, kui naiteks kodune oleks.
Millega jouangi teemani, et mul on enda toost tydimus peal. Ei motiveeri enam miski, ei ole kuhugi edasi liikuda, mida oppida. Ent julgust tookohta voi eriala vahetada ka hetkel ei ole.
Ei olegi ma yhegi koha peal nii kaua tootanud, ja tundub, et minu aeg hakkab labi saama.
Samas on meil hetkel paris kahtlased ajad, pangaga mingid jamad ja voimalik, et varsti pannakse uksed kinni. Eks siis hakkangi koduseks ja jaan tootu abiraha peale.
Tana meil tool hullumaja olnud, igayks tahab teha asju enda moodi, koik kiruvad yksteist ja proovivad yksteisele kaikaid kodaratesse visata. Mina teen head nagu ja ei lase end hairida, olen juba nii paksu nahaga, et mulle ei lahe absoluutselt korda ja hoian eemale igasugustest intriigidest ja vaidlustest. See vist tuleb vanusega. Kuid mitte koigil nagu naha, sest enamus suuri ninasid siin minust vanemad. Aga ikka nagu lasteaias, et sina votsid minu manguasja ara, ma votan sinu oma ara jne.
Nadalavahetusel tahistasime mehe ja ta oe synnat ja oli koos paras seltskond ja muidugi ei paasenud ilma draamata, seekord meeste vahel. Mina olin vist parajalt napsune voi omas maailmas, et ei pannudki tahele, aga hiljem tuli valja, et palju puudu ei jaanud, et oleks kakluseks lainud. Mehed ka nagu noored kuked koos, kellel uhkem auto, parem telefon jne. Vaja esineda. Lapsik. Jargmine paev olin vasinud ja siiani ja motlen, et kellele neid pidusid yldse vaja on, kui iga kord mingi jama ja tylid ja koigil tujud rikutud. Yritad ja yritad, kuid meil siin ikka vaga erinevad inimesed koos ja no koik ei sobi omavahel suhtlema. Eestis meil ei olnud sellist probleemi kunagi, suhtlesid vaid inimestega, kellega sobisid ja oli tore koos olla.
Yritangi siin kuidagi valja nuputada, kuidas paaseda Marleeni synna suurest tahistamisest ja piirduda vaid oma pere ja klassikaaslastega. Iga aasta luban, et votan vaiksemalt, kuid ikka kukub valja suurelt. Kuidas mujal neid synnipaevi tahistatakse, huvitav? Eestis populaarsed mangutoad, siin ka erinevad kohad. Mis ongi koige kergem, kuid seal taiskasvanutel ju igav ja meil on siin "lapsi" vanuses 7-18a. Siis ongi nii, et tuleb teha kaks pidu, yks lapse sopradele, teine sugulastele ja tuttavatele. Ent mina tunnen see aasta, et mul ei ole seda energiat ja tahtmist raha raisata, kui aus olla. Tean, et ega keegi mind ei sunni, kuid lihtsalt nagu mingi lollakas eestlaslik kohusetunne on sees... oeh. Ehk yks paev tuleb aeg, kus ma teen tapselt nii, nagu mina tahan ja ei hooli, mis teised arvavad.

2 comments:

  1. Nii tore lugeda pikka postitust :)

    Aga synnipäevast. Mina otsustasin, et enne 10-t synnat ei pea ma väljaspool kodu Mari-Ly oma. Minule tundub imelik selline synna, kus kutsutakse kohale terve klass, siis polegi muud kui möllu ja synnipäev jääb nagu tahaplaanile. Pealegi pean ju ka arvestama erinevate vanustega. 8 aastased on piisavalt suured, et lihtsad mängutoad on igavad... mängutoa värk ikka mõeldud eelkooliealisele või siis midagi vingemat, aga seal juba piiratud arv lapsi, mis on ju ka õige... Pean pidu hoovis, loodan ilusale ilmale. Kutsume paar sõpra koolist, naabritydruku ja sõprade lapsed ning aitab kyll. Sugulastele (vanainimestele) võib teha järgmine päev tagasihoidlikumalt. Sellised siis meie plaanid.

    PS! Meil ka maikuu, aga pagana kylm, vatsik kohe. vahepeal oli ka 20 kraadi ja nyyd ootame seda tagasi :)

    ReplyDelete
  2. siin on hasti popp, et broneeritakse mingi funplace ja kutsutake terve klass kohale voi siis oma kojugi, kelle suurem elamine ja tehakse lastele mingi programm. ma ka sellest keeldun.
    osadega ju ei suhtlegi, ega saa labigi.
    marleeni on kutsunud synnale vaid parim sobranna, rohkem pole kutsutud ja vist eriti ei peetagi nende klassis synnasid, see ju kallis ja neil palju mitmelapselisi peresid ka.
    aga suvesynnadega on alati jama, enda synnast maletan, et tihti tuli vaid paar klassiode, kuna koik kuskil ara. marleen uuris maad oma sobrannade kaest koolist ja tulebki valja, et koigil see nadalavahetus ka lopetamised sugulastel voi pulmad voi mis koik veel. annan alla. otsustasime, et teeme oma perega ja rohume mehe vanema tytre synnale, kes saab 12. juuni 16a. siin on see vaga suur ja tahtis synna, kuna 16a saab teha juhiload. rikkamate lapsed saavad siis tihti kingiks auto...

    ReplyDelete