Wednesday, November 9, 2011

Kuidas ma Ameerikas omale juhiload sain

Yks olulisemaid oskusi, mis ma Usas ara olen oppinud, on autoga soitmine.
Siin on juhiload ja auto hadavajalik, kui kaid tool ja ei ela kuskil suurlinnas, kus korralik yhistranspordisysteem. Indianapolises on vast kaks-kolm bussiliini terve linna peale ja needki kaivad
korra tunnis. Kunagi ammu oli siin ka raudtee, mis viist linnast valja, kuid metrood pole siia kunagi ehitatud.
Ja teatud pohjustel ei ehitata ka.
Juhiload saab siin teha 16a. Siis peab minema autokooli, muidu ei pea. Enamus 16a soidavad siin ise ringi.
Mul ei olnud Eestis juhilube ja see ei tulnud mulle alguses mitte kasuks. Kuid nii kui oma paberid korda sain,
laksin juhilube tegema. Mis sest, et autoga soita veel ei osanud. Koigepealt siis teooria. Laksin votsin BMV-st ( Eesti moistes ARK-ist ) vaikse brozyyri ja hakkasin oppima. Lugesin selle umbes kolm korda labi ja paari nadala parast laksin tagasi teooriaeksamist tegema. 50-st valikvastustega kysimusest laks vaid yks valesti.
Siis tuli silmade test. Kuidas ma sellest labi sain, ma ei tea. Mul olid juba prillid valja kirjutatud Eestis aastaid tagasi, kuid need laksid katki ja kuidagi ma ikka telekat kissitades vaatasin. Igal juhul viimaseid pisikesi tahti ma enam valja ei lugenud ja pakkusin huupi, kuid tadike lasi mind testist labi. Juhilubade peal mul mingit marget ei ole, kuigi ilmselt peaks. Teooriaeksam ja silmade test labitud, sain ajutised nn oppija load kaheks kuuks. Nende lubadega voisin minna rooli, kuid korval pidi olema inimene, kellel load olnud vahemalt 2a.
Selleks sai minu kallis abikaasa ja alguses harjutasin soitmist tema autoga, mis oli kaigukangiga, kuid ysna pea sai selgeks, et ma ei suuda korraga teha kahte asja: jalgida, et auto pysiks teel ja samal ajal kaike vahetada.
Nagu ahv kaia seljas, ytles mees. Siis harjutasin mehe ema autoga ja opetajaks sai mehe isa, kuna mehel olid narvid labi. Mingi aja parast ostsime paris uue auto endale, kuid sellega mees ei tahtnud mul lasta eriti soita.
Kaks kuud parast teooriaeksamist laksin tegema soidueksamit. Narv oli sees ja arvasin, et kukun labi.
Kuid tadi oli tore ja lasi mul soita vaikelinna vahel 10 minutit ja yhe maja ette parkida, kus ma oleksin postkasti maha soitnud, kui poleks tadi mind hoiatanud. Kuid eksami ma labisin ja sain oma juhiload katte.
Ja siis oli mul oigus ja voimalus lopuks yksi soita ja ytlen, et nii opibki koige paremini, kui keegi korval ei opeta ja seleta. Alguses soitsin vaid toole ja tagasi, siis toidupoodi ja vaikselt ka mujale.
Esimesed paar aastat ma kiirteele ei roninud, kuid lopuks hakkas mul kahju ajast, mis ma valgusfooride taga passisin ja nyydseks kasutan palju kiirteed, kuigi nende kiirustega siin ma pole siiani ara harjunud.
Tundmatusse kohta soita ei meeldi mulle siiani, kuna olen ikka mitu korda siin teetoode tottu pidanud ekslema ei tea kus ja mind tabab taielik paanika alati. Ykskord kaarutasin mitu tundi edasi-tagasi, kuni lopuks kodutee yles leidsin. Onneks nyyd olemas GPS-id.
Usas kaib koik ilmakaarte jargi ja alguses ma ei jaganud selles systeemist mommigi. Et soida itta ja soida pohja ja no mida. Ytle, mis suunas ma pean soitma. Tegelt on siin systeem vaga lollikindel, kui sellega ara harjuda.
Apardusi on minu autoga juhtunud vaid parkimisplatsidel. Tookoha parkimistplatsil sain ma omale ykskord 10 cm pikkuse ja 2 cm jameduse poldi kummi ja teine kord soitis lumekoristussahk mul juhipoolse ukse sisse. Kodus on juhtunud apardused enda syy tottu. Esimest korda tagurdasin amma autole otsa, teine kord soitsin vastu varavat. Ja kolmas kord pandi auto pihta, kuid onneks vargad ei tahtnud seda, suitsetasid tais, votsid koik mu plaadid, kaasa arvatud Eesti muusika omad ja tegid vaikse molgi kylje peale.
Nyydseks mul load olnud 4a ja peale ja mehe sonade jargi hakkab vaikselt looma. Kuid nyyd olen hoopis mina, kes teda opetab ja ei kannata yldse, kui mees roolis on, sest minu arvates votab ta liialt riske. Kuigi ma ise ilmselt votan ka. Leppisime kokku, et see, kes roolis on, soidab ja teisel pole midagi oelda. Aga noh, ega see eriti toimi.
Ah jaa, maksma laksid juhiload 20 taala.

8 comments:

  1. On jah odav.. ja tundub, et lihtsalt saab läbi ka.
    Tubli!

    ReplyDelete
  2. no lugedes su kirjeldust, siis ma yldse ei imesta, kuidas filmides näidatakse, et nii sõidetakse... arvan, et eestis oleks pooled juba surnuks sõitnud, kui nii lihtsalt load saaks :P

    aga kui su kallal pisut heatahtlikult nokkida,siis sinu äpardused näitavadki ju puudulikku õpetust :P see selleks, ära pahanda :)

    ma alles osalesin ka liiklusõnnetuses, nii et ega ma parem pole :P

    ReplyDelete
  3. ei, ma ei pahanda. oppisin oma vigadest :)
    siin jah eeldatakse, et vanemad opetavad oma lapsed soitma ja see nagu iseenesestmoistetav, mehe oetytar 16a soitis ammu kiirteedel, kui ma veel tavateedel koperdasin.
    aga muidugi juhtub palju onnetusi.
    Marleen ei joua ara oodata, millal oma load saab, mind taidab see mote oudusega :)

    ReplyDelete
  4. Aga mulle tundub, et kõik ikka sõltub huvist. Kas tahad sõita või mitte. Kui tahad siis saad nii või teisiti rooli ammu enne 16't eluaastat, minugi vanem plika proovis auto tee peal ära 13 aastasena, load tegi oma 16 sünnipäeval. Aga kui huvi pole, siis ei tee lubasid, või kui isegi ühiskonna survel teed siis ei sõida kui vähegi võimalik.

    Tänapäeval sobivad harjutamiseks arvutil olevad autosõidumängud, isegi vormelipiloodid kasutavad neid oskuste lihvimiseks. Kui "force feedback" rool ja pedaalid taha panna on ikka päris realistlik tunne, no ja palju odavam tuleb ka kui masin katusele keerata.

    ReplyDelete
  5. Neleke, sa oled oma blogiga miskit teinud. su järgmisele postitusele ligi ei saa :(

    ReplyDelete
  6. See on kõigi poolt läbi mõeldud tunnistus, ma olen siin, et anda kogu maailmale teada mehest, kes päästis mu suhte ja seda suurepärast meest kutsutakse dr IZOYA-ks. Tõepoolest tegi ta minu heaks suurepärase töö, tuues tagasi mu endise väljavalitu, kes mu maha jättis, ja lubab, et ei naase enam kunagi minu juurde. Sellega olen mõistnud, et dr IZOYA üksikasjade jagamine maailmale annab palju kasu neile, kellel on purunenud kodud või suhted, aitamaks teil seda purunenud suhet või teie abielu lahendada. Tema juurde pääseb tema e-posti aadressi kaudu: drizayaomosolution@gmail.com. Või tema rakenduse number +12098373537. Võtke temaga ühendust ja vaadake, kuidas teie probleem 24 tunni jooksul lahendatakse. Ta on spetsialiseerunud ka järgmistele küsimustele ...
    (1) Sa tahad oma endist tagasi.
    (2) Soovite saada oma ametikohas edutamist.
    (3) Tahad, et mehed / naised järgiksid sind.
    (4) Sa tahad last.
    (5) Olete ettevõtja ja soovite võita lepinguid.
    (6) Sa tahad, et su mees oleks igavesti sinu oma.
    (7) Vajate vaimset abi.
    (8) Olete petnud ja soovite kaotatud raha tagasi saada.
    (9) Lõpetage lahutus.
    (10) Raha rituaalide kutsumine.
    (11) Võida valimised.

    ReplyDelete
  7. DR OKOS TÄNAB, ET MINU ARMASTUSED TAGASI MINU
    tere, igaüks, tänan seda tunnistust tänase õnne tõttu, mu nimi on Lilian, ma olen juba üle kümne aasta tagasi abielus, lahkudes õnnelikult oma armsa mehega, kuni ühel päeval tuli ta töölt tagasi ja ei tahtnud mind kunagi varem näha. ma teaksin, et mulle anti lahutuspaber, palusin ja proovisin kõike, kuid ikkagi ei töötanud midagi, mul oli nii haiget, sest ma armastan teda nii palju, ma peaaegu kaotasin oma elu, nii et sõber tutvustas mulle seda imelist, suurepärast loitsuratast Dr Okos, kes mind lõpuks aitas ... Ma pole kunagi olnud selliste asjade fänn, vaid otsustasin lihtsalt vastumeelselt proovida, kuna olin meeleheitel ja jätsin valikuvõimaluseta ... Ta tegi spetsiaalseid palveid ja kasutas juurikaid ja ürte ... Kolme päeva jooksul helistas mulle ja oli kahetsenud emotsionaalse trauma pärast, mis mulle maksis, kolis tagasi majja ja elame jätkuvalt õnnelikult
    Olen teda tutvustanud paljudele paaridele, kellel on probleeme kogu maailmas, ja neil on olnud häid uudiseid ... Usun kindlalt, et keegi seal vajab tema abi,
     nii et pingutage oma abielu / suhte päästmiseks, kui see on seda tõesti väärt. võtke temaga ühendust läbi whatsapi numbri 2348134156715 tema Via meili teel okosherbalhome@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Armastus ei anna kunagi alla, ei kaota kunagi usku, on alati lootusrikas ja püsib igas olukorras. Ma annan Jumalale kogu au selle eest, et tõi minu ellu dr Ige Ajayi, kes aitas mul tagasi saada mu naise, mille tõttu ma üheks aastaks lahutasin. Olin viimane inimene maa peal, kes nõustus tõsiasjaga, et loitsud eksisteerivad või toimivad, alles siis, kui mind suunati veebis dr Ige Ajayi juurde, kes on oma võimsate loitsudega nii paljusid inimesi aidanud. Mul polnud muud võimalust, kui proovida, sest 3 kuud pärast lahutust alandati mind depressiooni tõttu töökohal, sest ma ei tea, mida teha, et ta tagasi saada, kuid tänan Jumalat, et kasutasin Dr. Ige Ajayi, et saada oma õnn ja armuelu tagasi 48 tunni jooksul. Just eelmisel nädalal edutati mind tagasi oma ametikohale ja olen siin, et jagada oma kogemusi selle mehega, keda kutsutakse dr Ige Ajayiks. Ma ei tea, mida sa täna läbi elad, aga tea, et igas olukorras on alati väljapääs. Dr Ajayi valmistab ette ka selliseid loitsusid nagu loitsumäng, tööloits, lahutuse peatamiseks mõeldud loits, mis tahes haiguste raviks mõeldud loits, kaitseloits, edukaks saamise loits, jõukas ja võimsa kohtumõistmise loits E.T.C. Võtke ühendust e-postiga drigeajayi@gmail.com. Telefon/Whatsapp +2348057393990

    ReplyDelete